Látnivalók a környéken

A mocsoládi öreg hárs

 

400 éves hársfa

A kastélytól 10 perces sétára található az erdőben Felsőmocsolád büszkesége és egyik fontos turisztikai nevezetessége, az öreg hársfa, amely 2011-ben az Magyarországon az Év Fája, 2012-ben pedig Európai ÉV Fája lett. A legenda szerint egykor villám csapott le a környékre, az erdő leégett, és egy hatalmas szakadék keletkezett, amelyet a Pokol torkának neveztek el. A pusztítást csak egy hársfa élte túl, melynek magjait hollók hordták szét, ezekből született újjá az erdő és mágikus erejével tovább védelmezi a környéket. A vénséges vén hárs minden évben újra kizöldül, három vastag ággal tör az ég felé, s odvas kérge szélein a fiatal gallyak hajtásai nőnek. Az itt élő emberek számára az összetartozás jelképe.

Térkép

 

 

A Pokol torka szakadék

Közvetlenül az Öreg Hárs mellett továbbmenve az erdőben található különleges természeti képződmény, egy mély szurdok, lösz szakadék, melynek tövében patak csordogál, érintetlen, ősfás környezetben. Ebben a mély szurdokvölgyben bővizű forrás fakad mely Malom-árok néven éri el Felsőmocsoládot.

Térkép

 

Bári tóKisbárapáti kirándulás vonattal és gyalogosan, Kisbári tavak

Felsőmocsoládtól kb. 4 km-re található Kisbárapáti. A két falu között a kis piros vonat jár, e rövid szakasz a legszebb szakasza a Kaposvár-Siófok közötti vasúti vonalnak. Szívből ajánlunk egy kisbárapáti vonatos kirándulást, miközben szemet gyönyörködtető tájon suhanunk át, és onnan akár gyalog is visszasétálhatunk Felsőmocsoládra (4-5km), hogy az apró részletek szépsége se maradjon rejtve. Ha már Kisbáron járunk, feltétlenül látogassuk meg a Kisbári tavat, amelynek 3,5 hektáros, halban gazdag vize minden horgász szívét megdobogtatja. Ha nem szeretnénk horgászni, akkor is érdemes körbesétálni a 3,5 hektáros, gyönyörű fekvésű tavat.

A tóból ponty, amur, ezüstkárász, szürkeharcsa, süllő, csuka és fekete sügér is fogható. Napijegyes horgászatra is lehetőség van. A horgászjegyek megvásárolhatók: Fehér József (+36 84 375 038), Haboli István (+36 84 375 185)

Nyitvatartási idő: napijeggyel 7:00-22:00 óráig.

Térkép

Kép forrása

 

Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet

Aki ellátogat ide, rétisast, fekete gólyát, vidrákat is láthat, bebarangolva a környéket lápvidéki területektől kezdve a száraz homoki gyepekig a legkülönbözőbb növénytársulásokkal találkozhat.

A területen fut keresztül a Mesztegnyői kisvasút vonala is, amely áprilistól októberig várja a kirándulókat. Érdemes felfedezni a kakpusztai végállomásától induló Tőzike tanösvényt, de az országos Kék Túra útvonala is érinti a területet.

Részletes információk a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Térkép

 

Zselicségi Tájvédelmi Körzet

Talán az is elég lenne, ha annyit írnánk róla, hogy közel kétezer csillag látható itt egy derűs nyári éjszakán, ami nagyon ritka egész Európában... De nem csak az éjszakai csillagos égbolt, hanem a táj rendkívül változatos növény- és állatvilága is egyedülálló. Együtt él itt a gím- és dámszarvas, az őz, a róka, borz, aranysakál, nyest, mókus és vadmacska is, a kőris, szil, tölgy, cser, éger, gyertyán, juhar és számtalan egyéb fafaj lombos árnyékában. A Fekete harkály tanösvényen végigsétálva kézzel fogható információkat kaphatunk az erdő élővilágáról és a természetvédelem gyakorlati oldaláról.

Részletes információk a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

 

Deseda tó

Kaposvártól északra található a Deseda, Magyarország leghosszabb mesterséges tava. A tó és erdős-mezős környezete kellemes kikapcsolódást jelent a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek, horgászoknak egyaránt.

Térkép

 

    Kép forrása

További programlehetőségek:

 • Séta a Tikk „hegy” szőlőibe
 • Strandolás és vízi sportok a Balatonon
 • Borkóstolás Balatonlellén és Balatonbogláron
 • Borkóstolás a helyi bortermelőnél
 • Igali termálfürdő
 • Kaposvári Virágfürdő (uszoda és termálfürdő, szauna)
 • Krisna-völgy, Somogyvámos
 • Somogyvári Játékok
 • Katica tanya, Patca (gyerekeknek állatsimogató, csúszdák, játékpark)
 • Kaposvár nevezetességei: Rippl-Rónai ház, Rippl-Rónai múzeum
 • Alsóbogáti Kiskastély (Európa Nostra díjas, felújított kastély Dorfmeister freskókkal)
 • Szász Endre kastélya Várdán
 • Kék túra útvonal (amely Felsőmocsoládon keresztül vezet)

 

 

Ajánlatkérés