Kastélyunk története

Ritkán adatik meg, hogy egy leszármazott vegye vissza és újítsa fel ősei házát, és mi nagy szeretettel és odaadással végeztük a munkánkat, hogy az épület kapcsán a benne élt emberek élete, embersége, melegsége is megfogható váljon. A Bánó Birtokon mi nem helyszínt biztosítunk, hanem vendégül látunk, hogy a látogatóink, kedves vendégeink és barátaink is el tudják felejteni kicsit ezt a rohanó századot.

Az első emlék 1723-ból származik, amikor a család egyik felmenője, Vásony Gergely megvette Mocsoládot és Piacos Mernyét. A kastély 1810-14 között épült, Eszterházy Pál főépítésze tervezte Kacskovics Mihálynak, az építkezéshez Csehországból hozták a kőműveseket. Munkájuk minőségét az is dicséri, hogy a kétszáz évvel ezelőtti tetőszerkezet gerendái még mindig a helyükön vannak.

A továbbépítést az első világháború után folytatta Bánó Iván, ekkor épült meg a német házikisasszony szobája, az ebédlő, a sárga és kék szalonok, és ekkor lett az épület hossza 57 méter. Sajnos a család nem sokáig élvezhette ezt az otthont: 1949-ben az államosítás áldozata lett, jogos tulajdonosaitól elvették.

Az államosítás után a kastély volt iskola, óvoda, szociális lakás, varroda, nyugdíjasok otthona, napközi is - de állapotát, szellemét senki sem ápolhatta. Erre csak 1997-től kerülhetett sor, amikor Bánó Sándor és a családi vállalkozás visszavásárolta a szülőházat, hogy elkezdhessék a kastély helyreállítását.

Az eredeti kastélyszobák megőrizték hálószobaként is méretüket, a boltíves szobák többsége közösségi térként működik. A régen gabona tárolására használt padlástér beépítése igazi megújulás volt az épület számára: a nagy fantáziával és ízléssel kialakított, stílusában a modernet az ódonnal ötvöző, a 21. század életérzésének megfelelő, szerethető és élhető lakótér alakult ki. Az egész ház viseli a hagyománytisztelet jegyeit, ugyanakkor tökéletesen megfelel a vendéglátás követelményeinek. 

Ajánlatkérés