Kosárfonás a Húsvéti készülődés jegyében

2019. március 30-31. (szombat-vasárnap)

A kosárfonás ősidőkre visszanyúló mesterség. Az ember a természet megfigyelése folytán jöhetett rá a kosárfonás titkaira, tanítómestere a fészekrakó madárvilág lehetett. Az egykor a vadon termő füzesek bőséges nyersanyagot biztosítottak a hazai kosárfonás számára, a kosárfonók kezei közül számos hétköznapi használati tárgy mellett dísztárgyak is kikerültek. A vessző rugalmas, könnyen megmunkálható, kevés kézügyességet igényel, így tulajdonképpen mindenkinek adott a lehetőség arra, hogy valami szépet alkosson.

A másfél napos program lehetőséget kínál az érdeklődők számára, hogy kipróbálják magukat a kosárfonás mesterségben, megismerkedjenek a fűzvessző sajátosságaival és a Húsvéthoz kapcsolódó használati tárgyakat – szappantartót, kínáló tálcát, kis kosarat, sőt, ha marad rá idő, madáretetőt, kopogtató ajtódíszt is - készítsenek.

A program során Legeza Márta, a Hagyományok Házának munkatársa, a kosárfonó mesterség elhivatott képviselője lesz segítségünkre. Ő lesz a program háziasszonya, aki bevezeti a résztvevőket e nagy múltra visszatekintő kézműves alkotómunka rejtelmeibe.

 

Program

Március 30. szombat

A program kezdete: 10:00 óra

Délelőtt (kb. 4 óra időtartam)

 • szappantartó készítés a Húsvéti tisztálkodáshoz, a rituális nagypénteki aranyosvízzel való mosakodáshoz, nagytakarításhoz kapcsolódóan
 • nagyméretű gyümölcskínáló és aszalótálca készítés

Ebéd

Délután (kb. 3-4 óra időtartam)

 • kosáralj fonás
 • madáretető készítés

Vacsora

Március 31. vasárnap

Reggeli

Délelőtt (kb. 3 óra időtartam)

 • füles kosárka készítés
 • kopogtató ajtódísz fonás

A program zárása

A programot minimum 15 fő jelentkezése esetén tartjuk meg.

Árak

Részvételi díj
 • Kétágyas szobában 28.000 Ft/fő
 • Egyágyas szobában: 35.000 Ft/fő
Az ár tartalmazza:
 • tanfolyam díja
 • szállás 1 éjszakára
 • félpanziós ellátás (szombati ebéd és vacsora, valamint a vasárnapi reggeli)
 • anyagköltség
A programra jelentkezni a banobirtok@banobirtok.hu email címen lehet.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Legeza Márta az ELTE BTK francia-néprajz szakán diplomázott. 2010 óta a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének Oktatási és Közművelődési Osztályán néprajzos munkatársként, oktatási szakelőadóként dolgozik. Mindezek mellett fazekas és kosárfonó OKJ-s végzettséggel is rendelkezik. Márti 2016 márciusában tett kosárfonó oktató vizsgát, hogy az elsajátított szakma, a kosárfonás mesterség elméletének és gyakorlatának oktatója, a szakma specialistája legyen. 2015 óta nyaranta Szerbiában egy héten át tábori keretek között tanítja a kosárfonás alapjait középkorú és nyugdíjas embereknek, valamint gyerekeknek. Hagyományok Házában immár 5. éve vezet be felnőtteket a kosárfonás mesterségébe Takács Judit kosárfonó oktatótársával közösen vezetett Zöldvesszős 6 alkalmas szakkör keretein belül. Szintén a Hagyományok Házában 5. éve tartja a Népi játszóház vezetői tanfolyamon is a vesszőmunkák órákat, hogy a tanfolyamra járó felnőtteknek mutassa meg, hogyan lehet fűzvesszőből gyerekjátékokat, egyszerű használati tárgyakat, szappantartót, kis kosarakat készíteni. A kézműveskedés kizökkenti az embert a mindennapi gondokból. A természetes anyagokkal, formákkal való elmélyült munka lelki békét teremt, kiegyensúlyozott, harmonikus, nyugodt légkört varázsol. Végtelen türelme, elhivatottsága, a kézműves szakma és az oktatás iránti elkötelezettsége, lelkesedése, tudatossága a szakma szeretetével párosul.

 

 

 

Ajánlatkérés