400 éves hárs, Felsőmocsolád 

Az Öreg Hárs legendája

A Kastély erdejében él egy 400 éves hárs, amely dacolva az évszázadok viharaival ma is minden évben kizöldül, három vastag ággal tör az ég felé, melyek kérgén fiatal gallyak hajtásai nőnek. 2011-ben az Év Fája lett, 2012-ben pedig a szavazatok elsöprő többségét megszerezve elnyerte az Európa Év Fája címet is. Mert ennek a fának története van, amely összeköti őt az itt élő családokkal.

A fa a környékbeliek számára a megmaradás, az életerő és az összetartozás jelképe. Körülötte többször is kivágták az erdőt az emberi kezek, a természeti csapások sem kímélték, de ő mégis megmaradt és ma is zöldell...

Ezt a fát egy csodálatos legenda is övezi

E vidéken egykor nagy viharok dúltak. Egyszer egy hatalmas villámcsapás nyomán meghasadt a föld, egy mélye szakadék keletkezett, ahol földgáz és víz tört fel a mélyből. A villámtól berobbant gáz izzó lángnyelvekkel felégetett mindent a környéken, a feltörő sáros víz pedig elsodorta az értékeket. E szakadékot ma is a Pokol torkának nevezik a helyiek.

A csapás elmúltával megjelentek az erdő régi lakói, a hollók, akik keserves károgással siratták a pusztítást. A környék rászorulóit segítő garabonciás meghallgatta a madarak panaszait és három hű társával, a foltos kutyával, a fekete kossal és a botjára tekeredő kígyóval a helyszínre sietett. Ott megparancsolta a hollóknak, hogy csippentsenek le egy-egy magot a csapást túlélő hárs hajtásairól és ültessék el őket a tarrá égett dombokon.

Így született újjá a hársfa terméseiből az erdő. Az erdő megmentése után garabonciás és a hollók továbbra is a környéken maradtak, hogy vigyázzanak a fára. Az Öreg Hárs pedig így élt tovább évszázadokon át, az erdő méltóságos védelmezőjeként. Törzsében időközben odú növekedett, hogy otthont adjon az állatoknak, menedéket az embereknek.

A törökök kiűzése után, immár a béke idején egy új falu telepedett a völgybe, így a garabonciások ideje lejárt. A fa befogadta őt odújába, göcsörtös kérgének emberarca lett, így az öreg törzs maga is garabonciássá változott. Törzsének oldalán pedig megjelent a három segítő, a foltos kutya, a fekete kos és a kígyó arca is.

Családi hagyományok

Az itt élők életében immár hagyomány, hogy a család újszülöttjeit bemutatják a vén fának, hogy megismerje őket. A nagyobb gyermekek pedig áteshetnek a bátorságpróbán: a fa odvas belsejében felmászhatnak „az első emeletre”, ahonnan szemügyre vehetik a mindig megújuló erdőt. 

A képek forrása: http://evfaja.okotars.hu/ 

Vissza a bejegyzésekhez

Ajánlatkérés