Immár jelzett ösvény vezet a 400 éves Öreg Hárshoz 

Immár jelzett ösvény vezet a 400 éves Öreg Hárshoz

2018 szeptemberében az Accace Hungary Kft. munkatársai CSR programjuk keretében Felsőmocsoládon, a Bánó Birtok közelében álló 400 éves Öreg Hársnak „segítettek”. A hozzá vezető ösvényt kitisztították, irányító táblákat tettek ki a faluban, jelzéseket festettek fel az ösvény mentén, egyedi asztalos munkával készült táblát és padokat helyeztek el a korábban az Év Fájává és Európa Fájává választott impozáns Öreg Hársnál. E tiszteletre méltó önkéntes kezdeményezés alkalmából Kertész-Balázs Nikolett, az Accace Hungary Kft. HR menedzsere válaszolt kérdéseinkre.

  • Az Accace immár évek óta nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra, mesélj erről, mik a vezérelvek, az Accace Hungary miért tartja kiemelt jelentőségűnek a rendszeres CSR aktivitásokat?

- Az Accace Hungary Kft a cégalapításának kezdete óta (1996) folyamatosan próbál segíteni és jót tenni. A korábbi években alapítványokat támogattunk anélkül, hogy a kollégákat sikerült volna közvetlenül ilyen nagy részvétellel bevonni.

2017-ben az Accace Group (Szlovákia, Pozsony) cégvezetői úgy döntöttek, hogy új irányt kellene vennie a cégeknek és az Accace országok (2017-ben még 7 ország volt: Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Ukrajna, Németország) komolyabb, felelősségteljesebb társadalmi cselekedeteket kell véghez vinniük. A szemléletváltásnak köszönhetően kezdtük el a szelektív szemétgyűjtést az irodán belül, újra hasznosított papír használatát, és egy új csapatmunkát: a CSR (corporate social responsibility-társadalmi felelősségvállalás) tevékenységgel egybekötött csapatépítőt. (Részletek itt)

Ennek lehettem én az Accace magyarországi a nagykövete, és büszkén mondhatom, hogy minden kollégám részt vett és részt vesz benne.

Az első ilyen nagy projektünk 2017 szeptemberében Esztergomban egy óvodára esett, melynek lefestettük a kerítését.

A CSR-t azért tartjuk fontosnak, mert a jövő az, hogy gondoskodnunk és tennünk kell a környezetünkért és az embertársainkért. Egy cégnek pedig különösen van lehetősége összefogni és jót tenni, hiszen már eleve több embert mozdíthat meg.

A vezérelveink helyett azt mondanám, hogy értékeink vannak, melyeket közvetlenül a kollégákkal sikerült meghatároznunk. 6 fő értékünk van úgy, mint: Együttműködés, Kiválóság, Szenvedély, Rugalmasság, Bizalom és Elkötelezettség. Ezek az értékek abszolút beleépültek napjainkba a cégen belül és a cégen kívül egyaránt. Szorosan összefügg velük, minden CSR tevékenység, amit eddig sikerült megvalósítanunk és jövőbeli CSR tetteinkre is hatással vannak.

 

  • Miért épp a Bánó Birtok közelében élő 400 éves Hársra esett a választás? Hogy jött az ötlet?

Az idei nagy CSR csapatépítőnk helyszínének ötlete úgy született, hogy férjemmel, Kertész Gáborral, aki egyébként az Accace Hungary tanácsadási részlegvezetője, 2017 novemberében ott töltöttünk pár napot.

Magára a helyszínre úgy találtunk, hogy szállásokat keresve (kastély- és vár-mániások vagyunk) az érdekességek között felhozta a Bánó Kastélyt és a 400 éves Hársfát. Végig olvasva a legendát, rögtön tudtuk, hogy ez lesz az a kastély, amit meg szeretnénk látogatni és persze vele együtt a fát is megnézhetjük.

A kastély szuper volt és mindenki nagyon kedves. Szomorúan vettük viszont akkor tudomásul, hogy a fához nem lehet eljutni, a helyi lakosok sem igazán tudják már az odavezető utat. Ekkor fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy lehetne esetleg ez a következő CSR jó cselekedetünk, hiszen elfeledni a 2012-ben Európa fájának kitűntetett és 2011. Év fájának díját elnyert csodát szinte tragédiával ért volna fel.

Ötletünket rögtön visszatérve a szabadságról, felvettettük cégvezetőnknek, Nemecz Istvánnak, akinek nagyon megtetszett és támogatta, mint kiderült Ő is volt már a kastélyban korábban. Különösen meglepetés volt Neki, hogy visszatérhet egy ilyen pozitív céllal.

Ezek után megkerestük a kastély tulajdonosát, illetve a felsőmocsoládi polgármestert, akik szintén nagyon megörültek az ötletnek és felajánlották segítségüket.

 

  • Hogyan készítettétek elő és mi volt a munkafolyamat?

Közel 50 embernek kellett megtervezni, hogy ki-mikor milyen feladatot tud teljesíteni. Nem volt egyszerű.  A fából készült emléktábla elkészíttetése szintén nehéz feladatnak tűnt, mert az eredeti tervek szerint márványból lett volna. Végül ezt az ötletet elvettettük, mert teljesen rideg és oda nem illő lett volna az erdőbe.

Az emléktábla szövegezése pontosan ez lett:

„Felsőmocsoládi Öreg Hársfa

 A legenda szerint a Pokol-torka nevű közeli kisvölgy évszázadokkal ezelőtt megnyílt, pusztító tüzet és sárlavinát zúdítva a környékre, melynek egyetlen túlélője az itt látható vén matuzsálem. A domboldalt a saját magjaival népesítette be újra és 400 éve vigyázza a pokol kapuját.

2011-ben az Év Fája, 2012-ben Európa Fája

 Az emléktáblát és pihenőt állíttatta Accace Hungary Kft, Felsőmocsolád Önkormányzata és a falu lakói

 Felsőmocsolád, 2018. szeptember 21.”

A fához vezető utat, amely az erdőben vezet, Virginia (a kastély tulajdonosa) és Mocsai Tamás polgármester a falu lakóival „előkészítették” nekünk. A csalánnal benőtt ösvényt lekaszálták, az útra dőlt öreg, korhadt fákat pedig feldarabolták és odébb tolták, hogy ne akadályozzák a fához látogatók közlekedését.

Megkértük őket, hogy azért „maradjon” takarítási feladat nekünk is.

Tehát kollégáink közül egy csapat felelt a takarításért, voltak, akik a jeleket festették a fákra, hogy turista utat alakítsunk ki, voltak, akik az emléktáblát vitték fel a fához és persze a pihenő padot. Voltak, akik ástak az útjelző táblának gödröt, és persze az emléktáblát és a padot is le kellett ásni. Végül az utolsó csapat felelt az emléktábla és a pihenő pad lefestéséért, hogy azok kibírják az időjárás viszontagságait majd.

 

  • Hogy éreztétek magatokat, mi volt a csapat visszajelzése?

Nagyon jól éreztük magunkat, büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen sokat látott fának állíthattunk emléket! Köszönet Mindenkinek, aki részt vett benne! A csapat imádta az első perctől az utolsóig. Tervezzük, hogy visszatérünk, és persze kipróbáljuk az általunk kialakított turista utat, talán megpihenünk a padnál és üdvözölhetjük újra öreg barátunkat, a Hársfát.

Felsőmocsolád község nevében ezúton is nagyon köszönjük az Accace csapatának áldozatos és lelkes munkáját!

 

 

Vissza a bejegyzésekhez

Ajánlatkérés